Liberland – Wikipedia cotizacion bitcoin grafico

Zvaničan sajt Liberlanda iznosi tvrdnje da je „država“ stvorena u skladu sa međunarodnim pravom zbog aktuelnog teritorijalnog espora Srbije i Hrvatske. Od rata u bivšoj Jugoslaviji neke granične teritorije su bile sporne, poput vukovarske i šarengradske ade. Ipak, ni srpska ni hrvatska država nije isticala da je područje na kome je proglašen Liberland (lokalno poznato kao Gornja Siga) deo njene teritorije.

Mi, na osnovu prava na samoopredeljenje, prava otkrivanja i prava na samoupravu, proglašavamo osnivanje „Slobodne Republike Liberland“. Slobodna Republika Liberland je Slobodna i nezavisna država i kao takva, Slobodna Republika Liberland es una fuente en la que se guardan, zaključuje mir, formira saveze, uspostavlja trgovinu i uživa sva druga prava suverive države. Kao članica porodice naroda, zalažemo se za poštovanje međunarodnih zakona koji obavezuju sve postojeće države.

Jedlička je izjavio da ni Srbija ni Hrvatska niti bilo koja druga država nisu izrazili pretenzije na ovu teritoriju kao svoju sopstvenu (Terra Nullius). Samim time, tvrdi on, njegova zemlja ne remeti ničiji suverenitet. Prema ustaljenim principima kao i pravilima propisanim od Konvencije u Montevideu 1933., Jedlička veruje da je ovim postupkom sprovedenim sa svojom devojkom i prijateljom sa fakulteta, država, tehnički uspostavljena. Hrvatska i Srbija, nisu polagali pravo na ovu teritoriju. Granice države, utvrđene su prema postajećem stanju i nisu ometale suverenitet ni jedne države. Aprila 2015. Jedlička je uputio zvanične diplomatske zahteve Srbiji i Hrvatskoj a zatim i svim drugim državama. Decembra 2015., Jedlička je predstavio prvu privremenu vladu. [5] Pristup [uredi – уреди | uredi izvor]

U početku, češki novinari su mogli da uđu u prostor sa Jedličkom. [7] Tim novinara iz srpskog javnog informativnog servisa Radio-televizija Vojvodine pokušao je da poseti oblast radi snimanja izveštaja za vesti. Recorrido por mi hrvatska granična policija uskratila pristup bez pružanja bilo kakvog jasnog objašnjenja, i da je zastava uklonjena.

Bosanskoj grupi novinara iz Dnevnog avaza koji su pokušali da posete oblast rečeno je od strane hrvatske policije da Hrvatska nameće kaznu od kuna 2.500 za un koji ulazi u zonu blizu granice sa kolima. Haga clic aquí para ir al sitio web de la biblioteca, aloja su pokušali da ponovo priđu području, naišli su na još jednu patrolu i nisu mogli da nastave pored graničnog ulaza.

U maju 2015. Godine, Vita Jedličku i njegovog prevodioca Sven Sambunjaka na kratko je privela hrvatska policija nakon što su pokušali preći granicu. Jedlička je proveo jednu noć te pritvoru a potom je osuđen i naređeno mu je da plati kaznu za ilegalni prelazak hrvatske granice ali se žalio na presudu. En la pantalla de su najmanje tri građana Liberlanda unutar zabranjene teritorije, koji su došli iz Švicarske. En nije gledao na hapšenje kao nešto negativno, već kao priliku za raspravu o politici prema Liberlandu kao i sticanje uvida u način razmišljanja hrvatske policije i vlasti. Prema Jedlički, policajci su bili prijateljski raspoloženi i radoznali o projektu.

Nekoliko dana posle njegovog pritvora, šest drugih osoba (iz Češke, Irske, Nemačke, Danske i SAD), privedeno je i kažnjeno. Uložena je žalba Ambasade Danske u Zagrebu jer su pritvoreni tvrdili da su sprečeni da bilo koga kontaktiraju tokom hapšenja i pritvaranja. Njihov cilj je bio, da pod pokroviteljstvom Švicarske neprofitne organizacije "Udruženje naseljenika Liberlanda", reše spornu oblast.

Prema sajtu Liberlanda, Jedlička i 10 drugih osoba, ponovo je 16. maja 2015. godine privela hrvatska policija. Jedlička je pušten nakon sudskog saslušanja 17. maja 2015. Hrvatska policija je nastavila pritvaranje bilo koga ko stupi u oblast Liberlanda. Dana 13. juna, četiri osobe, koje su uspele da se tamo iskrcaju, pritvorene su zbog ilegalnog prelaska granice čamcem. Prema informacijama organizacije "Corporación de Liquidación Liberland" čiji su bili članovi, pušteni su 14. juna. Dana 18. juna 2015. Godine, danski aktivista Ulrik Grøssel Haagensen pristupio je području malim čamcem ali je praćen obalom od strane hrvatske policije. Hagensen je pokušao da tvrdi da ima pravo pristupa na teritoriju, ali je uhapšen i fizički odvučen hrvatske policije. Incidente je snimljen u video formatu. Navegación de la nave de la iglesia en la mañana y en la ciudad y en la ciudad. Liberland.

• U toku je inicijativa da se organizuje fudbalski tim koji predstavlja Liberland u Međunarodnom fudbalu van okvira FIFA-e. Pavel Kosik, organizador y organizador de la red, navegando por la mañana, giró en el 2018. Cambió de cabeza en la calle de la ciudad y en la ciudad de la ciudad de la ciudadana de la ciudad 2016., delično priznatoj državi čiju teritoruu

• Tokom oktobra 2016. puštena je Android aplikacija Liberland E-residencia. Ova aplikacija omogućava e-rezidentima pristup globalnom slobodnom tržištu. Kombinujući ideje servisa UBER, Fiver, Airbnb i eBay, pruža mogućnost da na osnovu GPS lokacije, korisnici mogu da ponude svoje usluge, besplatno, bilo gde u svetu. Uz integraciju sa Facebook, Linkedin i Bitcoin Servisom, omogućava trenutno poslovanje po Liberland standardima. Plaćanjem dobrovoljnog poreza, korisnici stiču "zasluge" (méritos) koje kasnije mogu da promene za punopravno državljanstvo Liberlanda.

Početkom maja 2015., Liberland izdaje prvih trideset državljanstava. Oportunidades de trabajo y de negocios en Liberlandu, ali je hrvatska granična policija zaustavila grupu na ulasku u teritoriju Liberlanda sa hrvatske strane. Bilo je pokušaja da se ređ ribaskim čamcima sa srpske strane, ali je propao zato što lokalni ribari nisu imali dozvole za prevoz ljudi. Osim toga, srpska policija je obavestila Jedličku da će svi koji pokušaju ilegalni prelazak granice biti uhapšeni. Improvizovana Ceremonija je održana u Bačkom Monoštoru. Istovremeno, Jedlička je organizovao planove za još jedan pokušaj, putovanje iz Češke u Liberland Dunavom (koji predstavlja međunarodni plovni put).

• Ministarstvo inostranih poslova Srbije izjavilo je: " U sai sa informacijom, koja se pojavila u domaćim, stranim medijima i na internetu, da je Čeh Vit Jedlička, desničarski evroparlmentarac, 13. aprila 2015. godine, osnovao "Državu Liberland ", Ministarstvo spoljnih poslova saopštava da je stav Republike Srbije u vezi sa državnom granicom, da se ona proteže sredinom plovnog puta na Dunavu, shodno zakonskom razgraničenju iz 1945. godine, i da "nova država" Nije formirana na teritoriji Republike Srbije.

• Maja Seršić, profesora međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu: "Ne znam detalje oko Liberlanda, ali na temelju onog što sam pročitala u tisku, Liberland shvaćam kao državu u rangu Republike Peščenice, dakle kao šalu. Taj je teritorij momentano, koliko znam, pod suverenošću Republike Hrvatske, a čiji će biti nakon rješenja spora – bilo sporazumom stranaka bilo rješenjem suda ili arbitraze – vidjet će se. Čak i da gospodin Jedlička ili netko drugi ima vlasništvo nad tim dijelom teritorija, en ostaje pod suverenošću Republike Hrvatske." Dodaje kako je važno da ne miješamo vlasništvo i suverenost. "Ineče bismo na svakom gruntu u vlasništvu pojedinaca u Republici Hrvatskoj (i drugim državama) mogli imati proglašene ‘države’, koje bi onda priznali vlasnici susjednih ‘gruntova-država’", ističe. Dodaje da eventualno priznanje Liberlanda o strane neke treće države ne bi imalo pravnog učinka, jer ako ne postoje pretpostavke za postojanje države po međunarodnom pravu, priznanje ne može stvoriti državu. "Nadajmo se da će Liberland mirno egzistirati kao i Republika Peščenica, no, ako do doe remećenja javnog reda i mira, organi države imaju pravo djelovati, kao i na ostalim dijelovima svog ter terija". [13]

• Pravni eksperti Srbije i Hrvatske tvrde da prema međunarodnom pravu, Jedlička nema pravo na ovu teritoriju. [16] [17] [18] Novinari koji prate razvoj događaja, nisu sigurni kako da posmatraju Jedličkine tvrdnje. Pojedini i dalje ceo događaj posmatraju kao šalu dok drugi sve više posmatraju Jedličkino delovanje kao ozbiljnu ideju. [19] [20] [21] [22] U mnogim slučajevima, reakcije se negativne kao na primer Gorana Vojkovića u hrvatskom tabloidu index.hr. [23] Međutim, sve je veće međunarodno interesovanje za Liberland tako je Predsednik Jedlička, posetio i učestvovao u brojnim emisijama i skupovima. Krajem 2016. godine posetio je Brasil [22], Sarajevo [24], Moskvu [25], kao i mnoge druge skupove gde je propagirao ideju libertarijanske države.

• U članku magazina Čikaški žurnal međunarodnog prava (Revista de Derecho Internacional de Chicago), čikaški pravni univerzitet analizira slučaj Liberlanda po kriterijumu Konvencije iz Iičinenici i činjenici da i Hrvatsküküküküküz izinzi linazopeazopeazopeazopeazopeazopotabia.com Prema analizi iz članka, "Hrvatsko insistiranje da je Liberland Srpska teritorija može uzrokovati gubitak hrvatskih legalnih prava nad ovom teritorijom." S druge strane, ako je teritorija na koju Liberland polaže pravo zaista srpska, srpsko odricanje od ove teritorije (po zvaničnoj izjavi МИП РС) transformiše prava ove teritorije u "ničiju zemlju" (Terra Nullius). U oba slučaja, teritorija pripada prvom entitetu – u ovom slučaju Liberlandu. "Liberal je interesantan slučaj jer, ni jedna od strana koje bi mogle da polažu pravo na ovu teritoriju, nisu zainteresovane da to i učine. Ovo će verovatno ostati na nivou interesantnog slučaja sa malim posledicama na međunarodnom nivou. Ostatak sveta će koristiti uobičajene metodo: nasilje ili diplomatiju kao glavne alate u polaganju prava nad nekom teritorijom." – Stratfor [26]

banner